MOSO bamboe bos

De duurzaamheid van MOSO® bamboe van “cradle to cradle”

Bamboe is één van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Het neemt in grote hoeveelheden CO2 op tijdens de groei. Met eigenschappen gelijkwaardig of zelfs beter dan hardhout, is Moso bamboe het ideale alternatief voor steeds schaarser tropisch hardhout. Hieronder zullen we, per fase van de levenscyclus, uitleggen waarom Moso bamboe zo duurzaam is.

Moso bamboe:

Het snelgroeiende hardhout alternatief

De “Moso” bamboesoort behoort tot de snelst groeiende planten ter wereld. Deze reuzenbamboe bereikt zijn uiteindelijke lengte van 20 meter binnen enkele maanden (met een groeisnelheid tot 1 meter per dag in het groeiseizoen!). Het duurt daarna zo’n 4-5 jaar voordat de stam volwassen is en zijn uitstekende hardhoutachtige eigenschappen (hardheid, sterkte, vormvastheid) heeft bemachtigd. Dit in tegenstelling tot hardhout, dat vaak pas na 50-100 jaar kaprijp is, steeds schaarser is en dus duurder wordt.

Duurzaamheids leaflet

kunt u zich een groeisnelheid van 1 meter per dag voorstellen?

Duurzaam bamboe bosbeheer

Één bamboeplant bestaat uit meerdere stammen. Elk jaar groeien hier nieuwe scheuten bij. Over het algemeen kunnen in een duurzaam beheerde plantage of productiebos elk jaar 20-25% van de stammen worden gekapt. Door de snelle bijgroei gebeurt dit zonder dat het aantal stammen per hectare afneemt! Door de selectieve kap blijft de plant dus leven en is er van ontbossing per definitie geen sprake. In tegendeel, door het kappen van de volwassen stammen, neemt de opbrengst en kwaliteit van het productiebos zelfs toe.

FSC® certificering

FSC® wordt wereldwijd gezien als het beste en strengste certificeringssysteem voor duurzaam bosbeheer. FSC® is ontwikkeld om de continue vernietiging van bossen wereldwijd tegen te gaan. Hoewel er bij bamboe dankzij de jaarlijkse oogstcyclus nooit sprake is van ontbossing, wordt er desondanks in bouwprojecten toch gevraagd om bamboe met FSC® certificering. Sinds 2008 wordt bamboe meegenomen in het FSC® systeem en MOSO® was één van de eerste bedrijven met FSC® certificering voor bamboe.

Verantwoorde productie

Naast verantwoord bosbeheer, is het voor MOSO® van groot belang om ook tijdens de productie oog te hebben voor mens en milieu. Om deze reden worden al onze producten gefabriceerd in productie faciliteiten die voldoen aan de strengste normen qua kwaliteit (ISO 9001) en sociale & milieuomstandigheden (ISO 14001 en FSC®).

Gezond binnenklimaat – lage emissies

Een gezond binnenklimaat is van groot belang. In Europa en Noord Amerika zijn er daarom zeer strenge normen van kracht om de emissie van deze zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen (VOS) te reguleren. Zo zijn de emissies van formaldehyde in Europa sterk beperkt middels de EN 717 norm. Indien de emissie daaraan voldoet wordt het product E1 gelabeld. Alle MOSO® producten voldoen aan deze norm, en verschillende MOSO® producten voldoen zelfs aan het allerstrengste niveau: E0 (geen formaldehyde detecteerbaar!). Daarnaast zijn alle MOSO® bamboe vloeren in Frankrijk met A en A+ geclassificeerd met betrekking tot emissies van VOS: de beste classificatie mogelijk!

Gegarandeerde duurzaamheid

Duurzaamheid in de zin van “levensduur” is een belangrijk en soms wat vergeten aspect van “duurzaamheid”. Immers, hoe langer een product meegaat, hoe lager de milieu impact als gevolg van de vervanging van dat product. Dankzij de goede kwaliteit maar ook de hoge hardheid, dichtheid en stabiliteit gaan MOSO® bamboe producten erg lang mee, en zijn ook in die zin dus zeer duurzaam!

Certificeringen

Uitstekend te recyclen

Uiteraard hopen we dat u zo lang mogelijk gebruik maakt van uw MOSO® product, echter op een gegeven moment is de levensduur voorbij. Op dat moment is het belangrijk te weten dat bamboe gemakkelijk te recyclen is, bijvoorbeeld om spaanplaat van te maken. Een andere optie is om de bamboe te verbranden in een biomassa centrale voor productie van groene elektriciteit. Hierdoor hoeven er minder fossiele brandstoffen te worden verbrand.

CO2 voetafdruk en LCA

Als enige bamboe producent wereldwijd heeft MOSO de milieu-impact van haar producten uitvoerig getoetst volgens de meest gerespecteerde internationale standaarden voor milieurapportage. Officiële LCA studies (ISO 14040/44) uitgevoerd door de TU Delft tonen aan dat alle massieve MOSO bamboeproducten CO2 neutraal of beter zijn over de hele levenscyclus, van wieg tot graf. In december 2015 zijn de laatste LCA resultaten gepresenteerd door MOSO samen met INBAR op de Internationale Klimaatconferentie COP 21 in Parijs.

Daarnaast heeft MOSO in 2016 Environmental Product Declarations (EPD) gepubliceerd conform  EN 15804, voor het product assortiment. Op basis van deze EPD’s zijn verschillende MOSO producten opgenomen in de Nationale Milieu Database van SBK. Dankzij het duurzame bosbeheer (FSC), de transparante milieu rapportering en de lage milieu-impact kan toepassing van MOSO bamboe producten bijdragen aan een hogere BREEAM NL of LEED certificering. 

LEED en BREEAM certificering

Meer informatie over LCA en EPD

De toekomst: 100% Cradle to Cradle bamboe

Aangezien MOSO bamboe producten voor maar liefst 90-98%* gemaakt wordt van de snelst groeiende plant op aarde, past MOSO bamboe zeer goed binnen de biologische cyclus van het populaire Cradle to Cradle (C2C) concept. MOSO werkt samen met EPEA Nederland en verschillende lijmproducenten in de ontwikkeling naar een 100% C2C lijmoplossing om de bamboe strips te binden. Houd deze pagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen op dit gebied!

* afhankelijk van product

Bamboe in de circulaire economie (Publicatie Houtblad dec 2016)